16-12-2019, 11:56, LAATSTE UPDATE: 03-04-2020

‘We hebben de potentie met eigen ogen gezien’

Hof Hoorneman op bezoek in Koerdische regio van Irak

Op uitnodiging van Genel Energy en Gulf Keystone Petroleum bracht Martin van Buren, beleggingsanalist van Hof Hoorneman Bankiers, in oktober een bezoek aan olievelden in de Koerdische Autonome Regio in Irak. “Ter plaatse leer je dingen die je niet uit jaarverslagen haalt.”

Koerdistan, Irak heeft niet de klank van een gezellige vakantiebestemming. Laat dat nu precies de reden zijn waarom Martin van Buren, sinds 2015 werkzaam bij Hof Hoorneman als value-analist, het een veelbelovende regio vindt om in te investeren. Vooropgesteld: onveilig is de Koerdische regio van Irak niet. Maar omdat die perceptie in het Westen wel degelijk bestaat, liggen de buitenkansjes voor het oprapen.

“Nee, ik zou er privé ook niet zo snel naartoe gaan”, vertelt Martin op het hoofdkantoor van Hof Hoorneman in Gouda, enkele weken na zijn terugkeer uit Irak. “Maar als je vooraf je huiswerk doet, dan leer je al snel dat de regio in werkelijkheid relatief veilig is, onvergelijkbaar met de situatie elders in Irak of in Syrisch Koerdistan.”

Vriendelijke bevolking
Koerdistan in Irak is een autonome regio met een eigen regering, leger en taal. “Islamitische Staat heeft nooit tot deze streek weten door te dringen”, zegt Martin, die econometrie studeerde in Rotterdam. “Extremisme vindt hier geen weerklank. Het is een redelijk ontwikkelde regio met een vriendelijke, hardwerkende bevolking. Veel buitenstaanders denken meteen: gevaarlijk, wegblijven daar. Juist daarom passen deze posities goed binnen onze value-portefeuilles. Je doet je voordeel met de – onterechte – emoties van anderen.”

Na een bezoek aan het hoofdkantoor van Genel Energy in Londen eerder dit jaar kreeg Martin de uitnodiging voor de field trip naar Koerdistan, die het bedrijf organiseerde samen met Gulf Keystone Petroleum. Hof Hoorneman Bankiers bezit obligaties van beide partijen voor het Value Fund, het Income Fund en het Phoenix Fund. Voor het Deep Value mandaat hebben we ook de aandelen. Beide ondernemingen staan aan de beurs in Londen genoteerd.  

Positief-kritisch
Met een groep van zo’n dertig buitenlandse investeerders trok Martin drie dagen lang per bus door Koerdistan. Ook Dr. Ashti Hawrami, Assistant Prime Minister for Energy Affairs en grondlegger van het aantrekken van buitenlands kapitaal voor de olievelden in kwestie, kwam langs. De groep bezocht vijf olievelden – waarvan enkele nog niet operatief zijn – en er was ruimte voor vragen aan het management van Genel Energy en Gulf Keystone Petroleum. “Als aandeelhouder zijn wij feitelijk mede-eigenaar van de bedrijven, dus neem je tijdens zo’n reis een positief-kritische houding aan. Je wilt weten hoe keuzes worden gemaakt en wat de afwegingen zijn.”

Voor verrassingen kwam Martin niet te staan. Dat zou ook geen goed teken zijn, benadrukt hij. “We doen vanuit Nederland continu onderzoek, dus je weet wel dat het goed zit. De waarde van zo’n trip zit er vooral in dat dit soort bedrijven vanuit Nederland gezien niet meer zijn dan cijfertjes en cashflows. Ter plaatse leer je dingen die je niet uit jaarverslagen haalt. Je snapt nu echt hoe die bedrijven opereren, bijvoorbeeld hoe ze omgaan met geologie. Ook is het bijzonder om te zien hoe de dorpen rond de olievelden zich mede dankzij buitenlandse investeringen ontwikkelen.”  

Chevron
Terugblikkend ziet Martin de reis naar Koerdistan vooral als een bevestiging van de gemaakte beleggingskeuzes. “Je kent het verhaal beter. We hebben de potentie met eigen ogen gezien. Daardoor heb je nog meer overtuiging om bij te kopen als de aandelenkoersen omlaag zouden gaan.” Martin wijst erop dat de Genel Energy in Irak samenwerkt met oliegigant Chevron. “De afgelopen jaren, met alle ontwikkelingen rond IS in de nabije regio, had Chevron zich makkelijk terug kunnen trekken. Dat hebben ze niet gedaan, ook niet toen de koersen daalden. Dat zegt toch wel wat.”

Hof Hoorneman Bankiers stuurt zijn beleggingsanalisten vaker op buitenlandse reizen. Na zijn trip naar Koerdistan begrijpt Martin nog beter waarom. “Je wordt niet alleen bevestigd in je keuzes, je ontmoet ook investeerders uit andere landen. Zo beland je bijvoorbeeld opeens in een discussie over Argentijnse staatsobligaties. Een reis als deze is niet alleen waardevol voor je posities in Koerdistan, maar net zo goed voor je netwerk.”

Koerdistan
2019-09-09 12:20:28

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.